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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  21/01/2015
Data da última atualização:  05/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, M. M. de; LUQUETTI, S. C. P. D.; SABARENSE, C. M.; CORRÊA, J. O. do A.; REIS, L. G. dos; CONCEIÇÃO, E. P. S. da; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; GAMEIRO, J.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; GARCIA, R. M. G.
Afiliação:  MARIANA MACEDO DE ALMEIDA, UFJF; SHEILA CRISTINA POTENTE DUTRA LUQUETTI, UFJF; CÉPHORA MARIA SABARENSE, UFJF; JOSÉ OTÁVIO DO AMARAL CORRÊA, UFJF; LARISSA GOMES DOS REIS, UFJF; ELLEN PAULA SANTOS DA CONCEIÇÃO, UERJ; PATRÍCIA CRISTINA LISBOA, UERJ; EGBERTO GASPAR DE MOURA, UERJ; JACY GAMEIRO, UFJF; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; RAÚL MARCEL GONZÁLEZ, UFJF.
Título:  Butter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevents hyperinsulinemia and increases both serum HDL cholesterol and triacylglycerol levels in rats.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Lipids in Health and Disease, v. 13, article 200, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Feeding rats on a high-fat diet containing butter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevented hyperinsulinemia and increased HDL cholesterol, which could be associated with higher levels of cis-9, trans-11 CLA, vaccenic acid, oleic acid and lower levels of short and medium-chain saturated fatty acids from butter naturally modified compared to control butter. On the other hand CLA-enriched butter also increased serum triacylglycerol levels, which could be associated with concomitant increases in the content of trans-9 and trans-10 C18:1 isomers in the CLA-enriched butter.
Palavras-Chave:  Dyslipidemia; Functional food; High conjugated linoleic acid enriched butter; Insulin sensitivity.
Thesaurus Nal:  diabetes; rats.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/116130/1/Artigo-Gama-Lip.HealthDis.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL21611 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  28/09/2023
Data da última atualização:  28/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  JUSTINO, E. S.; SANTOS, E. M.; OLIVEIRA, J. S.; ARAUJO, G. G. L. de; CAVALCANTI, H. S.; SANTANA, L. P.; SOARES, R. L.; PERAZZO, A. F.; SANTOS, F. N. S.; ZANINE, A. M.
Afiliação:  EVANDRA S. JUSTINO, Animal Science Department, Federal University of Paraiba, Areia, PB; EDSON M. SANTOS, Animal Science Department, Federal University of Paraiba, Areia, PB; JULIANA S. OLIVEIRA, Animal Science Department, Federal University of Paraiba, Areia, PB; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; HACTUS S. CAVALCANTI, Animal Science Departament, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; LILIANE P. SANTANA, Animal Science Department, Federal Rural University of Pernambuco, Recife, PE; RAFAEL L. SOARES; ALEXANDRE F. PERAZZO, Animal Science Department, Federal University of Piauí, Teresina, PI; FRANCISCO NAYSSON S. SANTOS, Animal Science Departament, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; ANDERSON M. ZANINE, Animal Science Departament, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA.
Título:  Cottonseed cake as nutritional additive for sorghum silages.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  New Zealand Journal of Agricultural Research, Sept. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1080/00288233.2023.2252379
Idioma:  Inglês
Notas:  Online.
Conteúdo:  This study aimed to determine the optimal proportion of cottonseed cake (CSC) as an additive in sorghum silage to improve its chemical composition, fermentative profile, microbial populations, losses, dry matter recovery, and aerobic stability. Five treatments were evaluated, varying the inclusion of CSC at ensiling (0, 50, 100, 200, and 200 g kg−1 on fresh matter basis). The results showed that the inclusion of CSC significantly increased the content of dry matter, crude protein, and ether extract in the silages. Water-soluble carbohydrates, buffering capacity, and ammoniacal nitrogen exhibited a linear decrease with increasing CSC inclusion. The populations of lactic acid bacteria and moulds showed a quadratic response to CSC inclusion. The yeast population was completely inhibited with a minimum inclusion of 200 g kg−1 CSC. Aerobic stability and dry matter recovery showed a linear increase with CSC inclusion. These findings indicate that adding CSC to sorghum silage enhances its nutritive value, fermentative profile, dry matter recovery, and effectively inhibits yeast growth, which is recommended to include 200 g kg−1 of CSC for good cost-effectiveness.
Palavras-Chave:  Caroço de algodão; Sorgo bicolor; Teor de matéria seca.
Thesagro:  Lipídio; Matéria Seca; Silagem; Sorghum Bicolor; Subproduto.
Thesaurus NAL:  Byproducts; Cottonseed; Cottonseed oil; Cottonseed products; Cottonseed protein; Dry matter intake; Gossypium; Lipids.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156952/1/Cottonseed-cake-as-nutritional-additive-for-sorghum-silages.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60670 - 1UPCAP - DD
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